Birdclub Katwijk wint de eerste 5000soorten-jaar Big Bird Day in Nationaal Park Hollandse Duinen

Braamsluiper-Mark Kras

In het kader van het 5000soorten-jaar in Nationaal Park Hollandse Duinen is op zaterdag 12 mei een Big Bird Day gehouden. Vijf deelnemende teams (Birdclub Katwijk, Staatsbosbeheer, Naturalis, Eis Nederland [Kenniscentrum Insecten Nederland] en de Vlinderstichting) streden om de eer welk team de meeste vogels kon spotten in 12 uur. De winnaar werd Birdclub Katwijk met 124 soorten.

De wedstrijd begon om 06.00 uur op Lentevreugd in Wassenaar met een wonderschone soort : de balkankwikstaart. Vervolgens reden de teams op de fiets door de verschillende leefgebieden die het Nationaal Park rijk is. De tocht door het duin leverde mooie soorten op als visarend, roerdomp, cetti’s zanger en braamsluiper. Ook de bijzondere duinsoorten als boomleeuwerik en nachtegaal lieten zich horen. Via de binnenduinrand werd gefietst naar de kust om volgens op zee voorbij trekkende vogels te spotten: : Jan-van Genten, sterns en zwarte zee-eenden. Over het duin trokken purperreiger en bijeneter langs tussen vele zwaluwen.

Rond 10 uur hadden de meeste teams al rond de 100 soorten ingevoerd. Daarna werd het soorten sprokkelen. In de dorpen en op het agrarische land waren de vogelsoorten lastiger te vinden. Met zo’n 40 km fietsen en een kilometer of 6 wandelen eindigden de teams weer aan zee. Daar werden de laatste bijzondere soorten ingevoerd.

Met 124 soorten won Birdclub Katwijk de sportieve strijd. Het totale aantal door de vijf teams waargenomen soorten kwam op 142.

Meer weten over het 5000soorten-jaar Kijk dan op www.5000soortenjaar.nl.

Ook eens mee met natuurkenners kijk dan op de website voor een excursie op 26 en 27 mei tijdens het grote 5000soorten-jaar inventarisatieweekend.

Details over de resultaten van de Big Bird Dat Hollandse Duinen zijn te vinden op:
https://hollandseduinen.waarneming.nl/bigday/view/21

 

Zeg je zegje

Copyright ­2001-2018 © Stichting Kattuk.nl ★ Over Kattuk.nlDisclaimerContactRSS
Web design en beheer: Made by Dirk