Schildersvak kreeg kleur in Katwijk

SD 5

Enthousiasme over de aangeleverde schilderstukken, landelijke zorgen over onvoldoende aanwas van jonge schilders, Katwijkse muziek en cultuur, stands van schildersbedrijven, de wisseling van de voorzittershamer bij de landelijke studieclub schilders… alle bouwstenen waren zaterdag 6 oktober op het Katwijkse Vakcollege Rijnmond aanwezig om de 71e landelijke schildersdag te laten slagen. Om 18.00 uur gingen de ongeveer honderdvijftig deelnemers allen met een op het schoolplein vers gerookte makreel naar huis, typisch Katwijk! 

Anton van Wezep droeg na achttien jaar de voorzitters hamer over aan zijn opvolger, Annelies Cluistra. In zijn openingswoord benoemde hij knelpunten en kansen: ,,Er is weer een groot tekort aan personeel, leerlingen van vandaag kunnen pas over twee jaar worden ingezet. Scholen en bijscholen is urgenter dan ooit. Daarom zijn onze vijftien studieclubs schilders heel belangrijk. En het is een goede zaak dat er ondersteuning komt van OnderhoudNL waar we mee gaan samenwerken.”  SD 2

Mooie juryrapporten en meer…
Gert-Jan Nijsse, de voorzitter van de jury, benoemde in twee presentaties alle genomineerden van de verschillende categorieën (kerk, het wapen van Katwijk, vervreemding, bloemmahonie, grenenhout en marmerimitaties) en alle prijswinnaars ontvingen naast een oorkonde, een ‘struik’ en een Katwijkse attentie. Natuurlijk was er voor alle deelnemers ook het juryrapport beschikbaar. Nijsse: ,,Daar kan je ook weer van leren”. Gedurende de gehele dag werden alle tentoongestelde schilderstukken bekeken. Maar het was voor velen ook een unieke kans om de mooie praktijklokalen van school te bekijken. Menig anekdote van oud-leerlingen werd daar dan ook weer ‘verwekt’.

Kennismaken met Katwijk
De organiserende vakgroep schilders ‘de Rijnstreek’ heeft alle deelnemers ook uitgebreid laten kennismaken met de Katwijkse cultuur. Zo verzorgde Leo Roosjen een SD 1pakkende presentatie met een knipoog over Katwijk met de naam ‘Typisch Katwijk’, werden er makrelen gerookt, zong het ‘Zeemanskoor K.W.V. Skuytevaert’ diverse liederen en kon men in de middag met een pendelbusje naar Katwijk aan Zee. Daar kon het Katwijks Museum, de Oude- en de Nieuwe Kerk (met Jaap van Rijn actief aan het orgel) en het kustwerk worden bekeken. Het verhaal van Roosjen kreeg zo nog meer inhoud over Katwijk als vroegere schilderkolonie enz. Natuurlijk werd deze schildersdag, elkaar ontmoetend, besloten met een hapje en drankje en alles onder de muzikale klanken van ‘Mr. Boogie Woogie’.

Op de website www.landelijkeschildersdagkatwijk.nl is alles te lezen over deze kleurrijke schildersdag en binnenkort zullen daar ook de foto’s verschijnen.

En in 2019…? Dan wordt de 72e landelijke schildersdag georganiseerd in de Basiliek van Oudenbosch.

(de foto’s zijn gemaakt door: Gerard Bol)

Zeg je zegje

Copyright ­2001-2019 © Stichting Kattuk.nl ★ Over Kattuk.nlDisclaimerContactRSS
Web design en beheer: Made by Dirk