Jonge Helden

Jonge Helden

Jonge Helden

Welkom op de pagina voor Jonge Helden 

Een jonge held is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. Eén op de vier jongeren krijgt te maken met een zieke familielid die langdurige zorg nodig heeft. Iemand kan dus al een jonge held zijn als hij of zij minimaal drie maanden zorg verleend aan een zieke familielid, zoals bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, oma of opa.

Een jonge held wordt ook wel een jonge mantelzorger genoemd. Een jonge held kan bijvoorbeeld een zieke oma hebben waarvoor hij of zij boodschappen haalt of broertjes of zusjes die  hij uit school moet ophalen omdat mama of papa langdurig ziek is. Het kan ook om kleine taken gaan die de jongeren uitvoeren om hun familie te helpen. Er zijn ook jongeren die dagelijks of wekelijks voor een familielid moeten zorgen. Denk maar aan het koken voor het gezin, het huis schoonmaken of voor hun kleine broertjes en zusjes zorgen.

Informatie voor jongeren
Je kan al een jonge held zijn zonder het zelf door te hebben. Jonge helden hebben vaak veel taken, waardoor zij veel verantwoordelijkheid hebben en dat kan soms lastig zijn. Wij spreken van een jonge held als hij of zij drie maanden of langer zorgtaken uitvoert. Jongeren moeten dan afspraken en leuke activiteiten afzeggen, hebben geen tijd om huiswerk te maken of komen vaak te laat (op school of op werk). Het gedrag van de jongeren kan veranderen. Een jonge held wordt vaak eerder volwassen dan zijn leeftijdsgenoten. 

Gaat bovenstaande voor jou op en heb je zorgtaken binnen de familie?
Dan ben jij dus ook een jonge held en willen we je graag leren kennen! 

De gemeente Katwijk is trots op onze jonge helden en wil ze graag verder helpen. Daarom heeft Welzijnskwartier het project ‘Jonge Helden’ opgezet.

Je kan bij ons:
-Je verhaal kwijt
-Ondersteuning krijgen
-Lotgenoten ontmoeten
-Even bijkomen van de drukte

Laat ons weten dat je er bent!
Zoek contact met jongerenwerker Nadine de Koning via app, bellen of mailen:
06-13424207
nadinedekoning@welzijnskwartier.nl

Informatie voor de professionals
Jonge helden zijn een verborgen doelgroep. Zij willen anderen niet lastig vallen met hun zorgen en soms is er ook sprake van schaamte. Als een jongere een lange tijd een familielid helpt en zorg verleend, kunnen er verschillende negatieve gevolgen zijn. Deze jongeren kunnen verschillende lichamelijke of emotionele klachten krijgen, zoals stress en oververmoeidheid. De jongeren zijn zo druk bezig om voor anderen te zorgen, dat zij vergeten om kind te zijn. Hierdoor kunnen ze opgroei- en opvoedproblemen krijgen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun toekomst.

Als  jonge helden niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, komen ze vaak op latere leeftijd eerder bij de GGZ terecht dan andere jonge helden die wel de ondersteuning hebben gekregen. Het is dus belangrijk dat de doelgroep jonge mantelzorgers wordt erkend en herkend en dat er contact wordt gezocht om ervoor te zorgen dat het leven van deze jongeren een stuk makkelijker wordt. Kortom het is lastig om jonge mantelzorgers te herkennen, maar zij verdienen wel de erkenning. Het is namelijk vaak een zware belasting voor jonge mantelzorgers om deze verantwoordelijkheden ten opzichte van hun familie te hebben en ze kunnen alle steun hierbij gebruiken.

Welzijnskwartier biedt:
-Signaleringskaarten voor onderwijs en andere instellingen die met jongeren werken
-Informatieve en interactieve voorlichting in klassen en voor andere groepen
-Deskundigheidsbevordering
-Ondersteuning voor jonge helden en professionals

Wilt u als professional, of namens uw organisatie, meer informatie hebben over het project Jonge Helden en het (gratis) aanbod vanuit Welzijnskwartier?
Neem dan contact op met jongerenwerker Welzijnskwartier Nadine de Koning:
Telefoon: 06-13424207
E-mail: nadinedekoning@welzijnskwartier.nl

We hopen snel iets van u te horen!

 

Copyright ­2001-2018 © Stichting Kattuk.nl ★ Over Kattuk.nlDisclaimerContactRSS
Web design en beheer: Dirk Ontwerpt